scripts

Торгівля людьми — сучасне рабство

У нашому навчальному закладі, психологічною службою ліцею до "Міжнародного  дня  пам'яті жертв рабства та работоргівлі" для учнів ліцею, було проведено просвітницько - профілактичну годину спілкування на тему - "STOP торгівлі людьми"

 У світі процвітає работоргівля. Серед найголовніших порушень прав людини у сучасному світі актуальним залишається злочин, який має багато назв: “біле рабство”, “торгівля людьми”, “контрабанда людей”…

Торгівля людьми — це  акт здійснення з метою експлуатації ,вербування, переміщення, передачі, переховування або одержання людини.

Торгівля людьми — це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина.

Слід запам’ятати, що метою торгівлі людьми завжди є експлуатація.

Здається досить дивним, що сьогодні, в ХХІ столітті, ми змушені говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. На превеликий жаль, і зараз, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Звичайно, «нові раби» не носять кайданів, їх не пропонують відкрито на ринках, як то було у прадавні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що у всіх країнах рабство заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб. Тому торгівля людьми вважається сучасною формою рабства, і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Світова спільнота намагається боротися з цим явищем, але не зважаючи на увагу міжнародних організацій до зазначеної проблеми, торгівля людьми останніми роками набула надзвичайного поширення.

Офіційна статистика не дає чіткого уявлення про масштаби цього явища і точну кількість жертв, оскільки торгівля людьми є злочином, який досить складно від слідкувати тому, що злочинці використовують безліч форм і методів; крім того, більшість постраждалих не звертається по допомогу через страх покарання, осуд або просто не мають можливості це зробити. Тому до офіційних зведень потрапляє лине один з сотень таких випадків.

Торгівля людьми є однією із сфер кримінального бізнесу. Вона приносить мільйонні прибутки, поступово витісняючи собою торгівлю зброєю та наркотиками.

Торгівля людьми в Україні з’явилася як наслідок зростання безробіття, зубожіння населення. Це явище становить значну суспільну небезпеку. Негативний вплив цього явища спричиняє руйнування суспільної моралі, сприяє деградації та відчуженості особи, втраті родинних зв’язків, зростанню агресивності та жорстокості в суспільстві. 

Законодавство України з питань протидії торгівлі людьми включає : ЗУ “Про протидію торгівлі людьми” та Кримінальний кодекс.

Стаття 149. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини

Торгівля людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.

Шляхи потрапляння в тенета торгівлі людьми:

інтернет;

через туристичні, шлюбні, модельні агенції, фірми працевлаштування за кордоном;

через листування («наречена по пошті»);

через спеціалізовані сайти;

через фізичних осіб-вербувальників (свах, колишніх постраждалих від торгівлі людьми, «випадкових» знайомих);

через близьке оточення (друзів, знайомих, сусідів).

Жертвою торгівлі людьми може стати хто завгодно, незалежно від статі, віку, соціального статусу. Навіть немовля може опинитися у рабстві. Так, наприклад, згідно статистики  наймолодшому  врятованому було 3 роки, а найстаршому – 73 роки. Постраждати від торгівлі людьми може як жінка, так і чоловік, як малозабезпечена людина, так і достатньо благополучна.

 Наслідки торгівлі людьми:

Зламані людські долі;

Зневіра у людей;

Тяжкий психологічний стан;

ВІЛ/СНІД та різного роду венеричні захворювання

Національна “гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми

0-800-500-225

(дзвінки в межах України безкоштовні)

+38-044-205-37-36; 205-36-94

Немає коментарів

На платформі Blogger.